mandag 15. februar 2010

La oss reflektere over det vi har lært!

Nå har vi en periode jobbet mye med tekst, men hva er en tekst? De fleste vil tenke på den skriftlige teksten, den teksten vi til daglig leser i avsier, blader og bøker. Men en tekst består ikke bare av skrift. En tekst er satt sammen av flere tegn som er vevd sammen til en lengre sekvens. Dette kan opptre i musikk, film og i tale. De er satt sammen av mange små biter i form av bokstaver, lyder og bilder som sammen utgjør en større sammenheng og som danner grunnlaget for en mening.

Vi har også jobbet med sammensatte tekster, og det vil si at vi har ulike teksttyper som har blitt knytt sammen. En film er et godt eksempel på dette. Her har vi musikk, tale, skrift i tillegg til bilde som beveger seg over lerretet. Men det som kjennetegner sammensatte tekster, er at de kombinere ulike teksttyper og at de spiller på ulike modi (musikk, effekter, tale).


''Thriller'' er et eksempel på sammensatt tekst. Her kombiner Michael Jackson dans, sang,ulike musikksjangre og drama.

Vi har også vært innom et kapittel som handlet om tekst og samfunn. Her har vi blant annet snakket om tekstuell kontekst hvor vi svingte innom temaet ordnivå. Ordnivå vil si at vi må ha en viss kunnskap om språket som er i bruk for å forstå de ulike tegnene og orda i en tekst. Et ord kan ha flere betydninger, men da trenger vi den kunnskapen om språket for å forstå meningen til ordet, slik at det ikke blir misforståelser. Ordbruken og uttrykksmåter ligger også under temaet ordnivå. Flere ting kan uttrykkes på ulike måter og med ulike ord. Menneske som blir oppfatta som
''terrorist av noen, vil for andre ha betydningen frihetskjemper''.

Noe spennende og interessant vi også har vært innom er sampling. Det innebærer at man kopierer ut en liten bit fra en allerede eksisterende låt, og bruker den som utgangspunkt for en ny låt. Det har blitt mer vanlig de siste årene å skape en en helt ny musikk ved bruk av sampling. Blant annet har artiser som Madonna, P Diddy, og The Baseballs hatt store suksess med sampling. Noen bloggere har også tatt i bruk samling ved at de tar tittelen på en sangtekst og bruker den som overskrift og til å beskrive hvordan dagen er, eventuelt blir.



''Hung up'' av Madonna fikk en stor suksess som var basert på et sample av ABBAS ''Gimme gimme gimmme''.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar